Använd din toalett om du får

Sommaren 2001 flyttade jag ifrån en 3 rum på 98 kvm Skarpnäck till 2 rum på 86 kvm, båda två är sk handikapplägenhet. De innebär att lägenheten är till viss del anpassad för handikappade. Det kan vara bredare dörrar som kan vara bra om man har stor rullstol eller permobil. För min egen del som har en liten manuell rullstol är det gott om svängrum. Badrummet är lika stort som halva vardagsrum.
När jag flyttade in så fanns det en Clos o Mat modell Samoa som är en toalett. Med den kan man koppla på en liten "dusch", det kan vara bra för de som inte klara av att torka sig själva. Den funktionen har jag aldrig behövt koppla in. Den ser ut som en "vanlig" toa förutom där vattenbehållaren sitter. Den är fyrkantig ända ner till golvet. Sittringen är lite tjockare än på en "vanlig" toalettring.

I början av året gick toalettsitsen sönder. Eftersom jag bor i en hyresrätt så ringde jag till min hyresvärd och bad de komma med en ny toalettsits. När de kom med toalettsitsen så passade inte den på en Clos o Mat. Servicekillen tyckte att jag skulle ringa till hjälpmedelscentralen eftersom de är ett hjälpmedel så jag gjorde det. Där fick jag till svars att jag skulle vända mig till bostadsanpassningen. På bostadsanpassningen kunde man inte heller hjälpa mig eftersom att Clos o Mat inte är skriven på mig.

Så köpte jag ett lim och limmade ihop toalettsitsen, de höll ett par månader. Då började mitt tålamod ta slut.

När jag lagade min manuella rullstol på hjälpmedelscentralen så bad jag om att få prata med någon där om min toaletthistoria. Jag fick svar att jag skulle ta kontakt med bostadsanpassningen i Stockholm. De svarade att antingen skulle jag säga till fastighetsägaren att beställa en återställning från bostadsanpassningen eller bekosta en toalettsits ur egen ficka.

Så för någon månad sedan ringde jag till bostadsanpassning Stockholm för att fråga hur jag skulle göra för att få en fungerande toalett men den dagen kunde de inte hjälpa till eftersom de hade problem med sina datorer. Jag ringde tillbaka veckan efter, till slut fick jag telefon nr till företaget som har hand om Clos o mat.

/Anders Berglund

Kommentarer: (0)

Senaste livsberättelserna

Det finns mycket som vi inte vet om hur det är att leva med funktionsnedsättning. Både förr och nu.

Senaste livsberättelserna

Plåtkonstruktion

Berätta din historia

Vad vill du berätta om ditt liv? Skriv, teckna eller tala. Skicka gärna med en bild.

Berätta din historia

Anna Wallsten

Så använde jag Livsbild i utbildningen

Anna Wallsten har haft stor nytta av Livsbild i sin etnologutbildning. Berättelserna om personliga, historiska och samhälleliga förändringar är intressanta för forskare på olika områden, skriver hon på Veckans tema.

Så använde jag Livsbild i utbildningen

Är du med i en förening?

Nu kan du berätta om vad föreningslivet betytt för dig. Varför är du med? Vad är roligast? Är något tråkigt? Du kanske inte alls är med i någon förening – varför i så fall?

Är du med i en förening?