Vadå normal?

Loading the player ...

 

Kalle Spann, som är hörselskadad, får veta av sin läkare att hans hörsel är så pass bra att han får gå i en vanlig skola. Trots sina protester sätts han i en klass med hörande och genast uppstår det problem, missförstånd och trakasserier. Men han har somnat till, och när han vaknar så är han tillbaka i sin dövskola.

Vad innebär det att ha en hörselskada i en miljö där de flesta är hörande? Vad är det som krävs för att integrering ska fungera, och för att eleverna ska kunna kommunicera? Är det bra att blanda?

Hur ser de rådande normerna ut idag? Vem och vad är normalt och vem tillåts bestämma det? Det som känns normalt för den ene är helt onormalt för den andre.

Genom seklerna har avvikare hängts ut, förvisats, dömts och bränts på bål. Vi talar ibland om den mörka medeltiden men alldeles inpå oss finns 1900-talets svarta historia med omfattande världskrig, folkmord, terrorattacker och massdöd av gigantiska mått.

Det går faktiskt en röd tråd från nazisternas utresningar av personer med olika funktionshinder till Sverige från 1920-talet ända till 1975. Då tillämpades tankarna kring svensk rasbiologi och arvshygien i stor omfattning genom att man till exempel steriliserade de ”avvikande”.

I jakten på den perfekta människan och en övertro på att man skulle kunna skapa ett idealsamhälle ville man utrota alla sociala problem till varje pris. Även om detta verkar helt otänkbart idag och är inte längre en politisk idé i Sverige så lever tankar och föreställningar kvar i vårt medvetande.

Filmen är en del av Forum för levande historias ungdomsprojekt Vadå, normal? Elever på skolor runt om i Sverige har gjort korta filmer om normalitet i relation till funktionshinder, kön, sexuell läggning, etnicitet och kultur. Fler filmer finns på hos Forum för levande historia (sidan öppnas i nytt fönster).

/ Jolanta Wadensjö, projektledare för Vadå, normal?

20 april 2012

Kommentarer: (5)

  1. Se filmen om Kalle! Vad tycker du är normalt? Och hur påverkas du av vad andra anser är normalt?

  2. Jag tänker på vår förfärliga historia när teckenspråket var förbjudet även i dövskolorna. Läs Lolo Danielssons olika berättelser här på Livsbild!
  3. Att vara "normal" känns inte särskilt lockande. Det är inget att sträva efter. Däremot att få bli respekterad med mina villkor.
  4. Ändå pratas det ofta om att vara normal. "Man vill ju bara vara som alla andra". Det undrar jag ofta vad det står för.
  5. Känner att det som fungerar för mig är normalt. För någon annan är det inte så. Vi är alla olika och därför olika behov och håller med tidigare inlägg att få respekt för det.
Plåtkonstruktion

Berätta din historia

Vad vill du berätta om ditt liv? Skriv, teckna eller tala. Skicka gärna med en bild.

Berätta din historia