Tillbaka Lättläst Teckenspråk

Berätta din historia

Loading the player ...


Så här gör du för att lämna din berättelse

För att skicka in en berättelse klickar du på länken ”Berätta din historia”, som finns på flera ställen på hemsidan. Då kommer du till insamlingssidan där du väljer hur du vill lämna din berättelse. Klicka i rutan för teckenspråk. Du startar inspelningen genom att klicka på spelaren. Du kan också ladda upp en fil som du har sparat på din dator. Börja inspelningen med att tala om vad du heter och vad du bor. Vi behöver veta det för att kunna sortera berättelsen. Uppgifterna klipps bort om berättelsen ska publiceras på hemsidan och du vill vara anonym.

När du spelat in berättelsen fyller du i formuläret nedanför – med namn, ålder, kön, bostadsort, var du är född och hur vi kan kontakta dig. Det är bra om du skickar inspelningen och formuläret med uppgifterna om dig direkt efter varandra. I formuläret kan du skicka med bilder om du vill.

Berättelsen publiceras inte på en gång, utan först när vi har granskat den.

På den här sidan godkänner du också villkoren för insamlingen. I korthet innebär de att din berättelse lagras i Nordiska museets arkiv. Villkoren i sin helhet finns under en egen länk. Det är viktigt att du tar del av dem.

 

Loading the player ...

 

Du kan berätta precis vad du vill

Hur långt eller kort du vill. Här har vi listat några ämnen som du kan skriva om. Det kan vara ett sätt att komma igång.

Barndom
Hur bodde du och i vilket land? Vilken uppfostran fick du? Vad lekte du med när du var barn? Vilka lekar? Vänner? Hur brukade du fira olika högtider? Vilken tradition minns du mest från barndomen (jul, påsk eller något annat)? Vad brukade du göra på somrarna/semestern? Hur var relationen till föräldrarna och övrig familj?

Tonåren
Hur upplevde du skolan? Vänner? Vad var viktigast under den här tiden? Har du haft några kvinnliga eller manliga förebilder?

Funktionsnedsättningar
Om du har en funktionsnedsättning, beskriv den! Hur har du sett på den genom livet? Hur har samhällets och omgivningens inställning varit? Har några av dina erfarenheter påverkats av att du är kvinna respektive man? Finns det något hjälpmedel som har haft stor betydelse för ditt liv?

Vuxenlivet
Hur ser ditt hem ut? Har du levt i ett annat land? Kärlek? Barn? Arbete eller annan sysselsättning? Vad gillar du att göra på din fritid? Berätta om några viktiga händelser i ditt liv. 

Familj, närstående och vänner
Vilka uppfattar du som familj? Syskon? Släkt? Dina vänners betydelse? Relationen till vännerna? Hur brukar du umgås med dina vänner?

Idrott
Utövar du eller har du utövat någon idrott? Har du önskat men inte kunnat? Varför i så fall? 

Hobby och föreningsverksamhet
Har du något särskilt intresse eller hobby? Hur länge har du haft det intresset? Beskriv gärna ditt eventuella engagemang i en förening. 

65+
Har din funktionsnedsättning en annan roll i ditt liv idag? Positivt eller negativt?  

Barnfrågor (ålder 8-15)
Berätta om din familj. Berätta hur du bor och om ditt rum. Vad är roligast att göra? Hur brukar du leka? Har du några kompisar? Vad är roligast på året? (jul, midsommar eller något annat) Berätta om din funktionsnedsättning. Hur är det i skolan? Gör du något särskilt på fritiden?