Tillbaka Lättläst Teckenspråk

Livsbild är en digital insamling

Loading the player ...

 

Livsbild är en digital insamling av livsberättelser

om vardagsliv och livsvillkor, idag och förr i tiden. Den vänder sig till personer med funktionsnedsättning, anhöriga och föreningar. Insamlingen pågår under 2012 och är ett samarbete mellan Nordiska museet och Handikapphistoriska föreningen. Det är en ny typ av insamling – berättelserna samlas in digitalt och blir samtidigt tillgängliga för alla som vill läsa och diskutera dem. Livsbild är en del av det treåriga projektet Handikapphistoria i kulturarvet, HAIKU, som finansieras av Allmänna arvsfonden. Vi vill lyfta in hur livet har varit, och är, för människor med funktionsnedsättning i den allmänna historien. Med din berättelse är du med och bygger upp kunskapen om vardagslivet för människor i Sverige.

Här kan du skriva, teckna eller tala in en berättelse. Den kan vara lång eller kort, och handla om en eller flera saker. Skicka gärna med bilder som dokumenterar ditt liv. Du kan välja om berättelsen ska publiceras på Livsbild.se eller om du bara vill att den sparas i Nordiska museets arkiv. Du kan också välja att vara anonym. Teckenspråkiga berättelser kommer att publiceras både på teckenspråk och översatta till skriven svenska.

Alla berättelser som publiceras på hemsidan finns samlande under länken ”Livsberättelser” i menyn högst upp på alla sidor. Berättelser på teckenspråk är markerade med symbolen för två händer. Det är bara berättelser som skickats in på teckenspråk, som kommer att finnas tillgängliga på teckenspråk.

Livsbild är också öppen för föreningar som vill berätta om sin historia. De berättelserna är samlade under länken ”Föreningsberättelse”. 

Under rubriken ”Veckans tema” bjuder vi in till diskussioner om olika frågor som knyter an till berättelserna. Det går också att kommentera alla berättelser som publicerats, ett kommentarfält finns nedanför varje text. Tyvärr kan vi inte ta emot diskussionsinlägg eller kommentarer på teckenspråk.

Våra kontaktuppgifter:

Diana Chafik, Intendent på Nordiska museet.
e-post diana.chafik@nordiskamuseet.se telefon 08-519 545 39

Erika Wermeling, webbredaktör för Livsbild.se.
e-post erika.wermeling@nordiskamuseet.se telefon 08-519 547 57

 

 • Mönstrad tapet

  Villkor för insamlingen

  Din berättelse lagras i Nordiska museets arkiv. Den publiceras också på den här sidan, om du vill.
  Villkor för insamlingen
 • Korg med lock

  Tips vad du kan berätta om

  Du kan berätta precis vad du vill. Här finns frågor att utgå från, om du vill ha hjälp att komma igång.
  Tips vad du kan berätta om
Plåtkonstruktion

Berätta din historia

Vad vill du berätta om ditt liv? Skriv, teckna eller tala. Skicka gärna med en bild.

Berätta din historia