Sommarpratarna i radions program 1 delger lyssnarna sina livsbilder. ”Armbryterskan” från Ensamheten var en av sommarpratarna som gav mig nya insikter. Och sedan har jag läst berättelserna på Livsbild.se. De har blivit ett värdefullt tillskott i min kunskapsvärld.
Spontant registrerar jag en röd tråd genom de allra flesta livsberättelserna. Den tråden vill jag benämna utanförskap. Oavsett ålder eller miljöer som återges beskriver kvinnor och män sina känslor av att stå eller att ha stått vid sidan av – i skolan, i arbetslivet, i sjukvården eller i samhällslivet i övrigt – av att ha upplevt orättvisor. Vi får ta del av kamper i livet som människor försökt vinna för att känna sig medräknade och respekterade.
Den som vill lära sig av kamper mot utsatthet och utanförskap bör naturligtvis också reflektera över orsakerna, reflektera över familjens stöd och familjens behov av stöd och reflektera över omgivningens och myndigheters människosyn och bemötande – allt baserat på samhällspolitiken över tid.
Naturligtvis kan man ställa sig frågan om känslan av stå utanför samhället och att bli orättvist bemött är densamma för 20 år sedan eller längre tillbaka jämfört med på 2000-talet. Situationerna kan givetvis vara annorlunda, men frågan är om känslan av att inte vara respekterad som samhällsmedborgare är annorlunda? Och är drivkraften idag annorlunda?
Det är fantastiskt att så många kvinnor och män vill dela med sig av sina erfarenheter. Det är verkligen berättelser som sprider kunskap. Och det är ingen dyr kursavgift att ta del av dessa berättelser. Det kräver enbart tid att läsa och reflektera.
Birgitta AnderssonOrdförande i Handikapphistoriska föreningen
Läs gärna Bigritta Anderssons egen livsberättelse "Bortsortering"
Känslan borde väl vara densamma, även om omständigheterna kan te sig olika från tid till annan. Eller så skiljer sig de inte från varann heller?
Vad vill du berätta om ditt liv? Skriv, teckna eller tala. Skicka gärna med en bild.
Berätta din historia