Leva med SHR/MCS

Tisdagen den 6 november var en bra dag, då jag slapp bli förgiftad. Jag har SHR (sensorisk hyperreaktivitet) som diagnosen oftast är i Sverige. Utomlands kallar man det MCS (multiple chemical sensivity) vilket jag tycker säger mycket mer vad det handlar om. Jag tål alltså inga lukter av kemikalier, som t ex parfym eller parfymerade produkter överhuvudtaget. Men jag har också svårt att tåla många naturliga lukter som nyklippt gräs och stark lukt vid matlagning. Ändå är det inte själva lukten utan kemikalierna bakom jag blir sjuk av. Jag börjar reagera direkt med starkt obehag från luktsinnet och med koncentrationssvårighet och stark irritation. Efter ett tag övergår det till hudreaktioner, ofta stark uttorkning och av huden som måste smörjas in med kokosolja eller liknande, då jag har svårt att tåla vanliga krämer pga alla kemikalier. Sedan blir det yrsel och svaghet, om man blivit utsatt för parfymlukt längre stund även illamående och sängliggande. Lederna brukar svullna upp med smärta och oförmåga att böja fingrarna. Andningssvårigheter, födoämnesintolerans med blåsor och svullnader i mun och hals, mycket dåligt korttidsminne är några andra av de vanliga biverkningarna från t ex ett sjukhusbesök eller besök på annan offentlig plats. Bilsäten och stolar är några av de farligaste ställena eftersom folk suttit där med parfymerat sköljmedel i sina kläder vilket biter sig i tyger för tid och evighet.

Men 6 november var en lugn och bra dag hemma då jag slapp bli förgiftad. Denna sjukdom är inte erkänd av försäkringskassa i Sverige, vilket leder till att man blir arbetslös eftersom det inte går att vistas ute på arbetsplatser, och så småningom hamnar i fas 3 och tvingas försöka vara ute på arbetsplats vilket i mitt fall gjorde mig ännu sjukare, då huset visade sig vara fuktskadat och man fortsatte använda starkt parfymerade produkter fast jag visat läkarintyg.

Orsaken tror jag själv är att jag arbetat i många miljöer med allergiframkallande och på annat sätt retande ämnen, som cigarettrök och parfym från kollegor, mögel och fuktskador samt dålig städning med damm osv på arbetsplatser. Långt ifrån alla med MCS har också allergi som i mitt fall, utan sjukdomen har uppstått när de bott i mögelhus eller varit utsatt för mycket kemikalier.

Sjukdomen har visat vara väldigt utbredd i världen, och jag som trodde jag var nästan ensam om den. Mina kontakter via facebook har samma problem med arbete och övrigt deltagande i samhället var de än bor i världen. Sjukdomen blev känd efter andra världskriget i takt med att kemikalieanvändningen ökat. Den påminner något om "Gulf War Syndrome". Forskningen ligger långt efter, på ett primitivt stadium, men man är i gott sällskap på facebook.

Kommentarer: (0)

Senaste livsberättelserna

Det finns mycket som vi inte vet om hur det är att leva med funktionsnedsättning. Både förr och nu.

Senaste livsberättelserna

Plåtkonstruktion

Berätta din historia

Vad vill du berätta om ditt liv? Skriv, teckna eller tala. Skicka gärna med en bild.

Berätta din historia

Anna Wallsten

Så använde jag Livsbild i utbildningen

Anna Wallsten har haft stor nytta av Livsbild i sin etnologutbildning. Berättelserna om personliga, historiska och samhälleliga förändringar är intressanta för forskare på olika områden, skriver hon på Veckans tema.

Så använde jag Livsbild i utbildningen

Är du med i en förening?

Nu kan du berätta om vad föreningslivet betytt för dig. Varför är du med? Vad är roligast? Är något tråkigt? Du kanske inte alls är med i någon förening – varför i så fall?

Är du med i en förening?