Om mitt liv

Jag är en tjej som har ett funktionshinder som heter ryggmärgsbråck. Det innebär bland annat att jag inte kan gå utan att jag måste sitta i min rullstol hela livet. Jag har också en synskada som jag fick när jag gjorde en operation 1997, då det gjordes plats för lilla hjärnan. Det tog ganska lång tid innan de kollade sjuntslangen som var för kort. Det gjordes efter 5 eller 6 operationer, och då upptäcktes
att jag hade gått ett bra tag med för kort sjuntslang Det var i den sista operationen som min syn förändrades, från att se 100% ner till något som kallas ledsyn som bara blir sämre och sämre ju längre tiden går. Och synen för mig betyder allt nu för tiden.

När jag är ute och går så är jag tvungen att ha någon med mig hela tiden. Jag ser inte bilarna, mopederna och cyklarna när de kommer i hög fart. Men till hjälp så har jag min hund som fungerar nästan som en ledhund. Han är ett stort stöd och hjälpmedel vid vägarna. När det kommer bilar så sätter han sig och gnäller eller så hoppar han upp i mitt knä med frambenen, och ser till att jag står stilla.

Jag har också diabetes som jag har haft i cirka 8 år. Det har även min syster. Vi upptäckte att jag hade diabetes en dag när jag drack mycket och var på toa väldigt ofta. Efter det så fick jag låna min syrras diabetesgrejer. Vi kollade blodsockret som låg högt, och sedan så fick jag åka in akut till sjukhuset, där det konstaterades att jag hade diabetes.

Nu lite om mig själv. Jag är en tjej på 20 snart 21 år.Jag är en sån person som har svårt att sitta stilla, jag vill gärna att det ska vara liv och rörelse runt mig hela tiden. Jag gillar att umgås med familjen och vänner. Att laga mat, sjunga, skriva dikter och egna låtar.

Jag gillar också att gå ut och festa. Jag har fått ett nytt intresse som är att spela trummor. Min musiksmak är nog för det mesta hårdrock. Jag gillar också att hjälpa till mycket uppe i stallet med hästen som min mor äger.

/ Rebecka Sjöholm

Fotograf: Emma Sjöholm

Kommentarer: (1)

  1. När jag kom till meningen: "Nu lite om mig själv. Jag är en tjej på 20 snart 21 år...." så blev jag glad! Alltså att funktionsnedsättningarna är en sak, men att du som person är frikopplad från dem.
Rebeka i en båt

Senaste livsberättelserna

Det finns mycket som vi inte vet om hur det är att leva med funktionsnedsättning. Både förr och nu.

Senaste livsberättelserna

Plåtkonstruktion

Berätta din historia

Vad vill du berätta om ditt liv? Skriv, teckna eller tala. Skicka gärna med en bild.

Berätta din historia

Anna Wallsten

Så använde jag Livsbild i utbildningen

Anna Wallsten har haft stor nytta av Livsbild i sin etnologutbildning. Berättelserna om personliga, historiska och samhälleliga förändringar är intressanta för forskare på olika områden, skriver hon på Veckans tema.

Så använde jag Livsbild i utbildningen

Är du med i en förening?

Nu kan du berätta om vad föreningslivet betytt för dig. Varför är du med? Vad är roligast? Är något tråkigt? Du kanske inte alls är med i någon förening – varför i så fall?

Är du med i en förening?