Vad 17 är kolofoniumallergi?

Handexem fick jag första gången när jag var 18 år (1982) och arbetade på långvården. Huden på händerna fick självsprickor och blev som torrt fnöske. Blev som en orm, jag ömsade skinn på händerna. I självsprickorna rann det sårvätska och självklart blev jag sjukskriven från jobbet, då jag inte ens klarade av att tvätta mig själv. Bara tanken att behöva sprita händerna efter att ha varit hos en patient, får mig att rysa av obehag.
Bara den som själv haft detta vet hur ont det kan göra.

Cortisonsalvorna gjorde huden tunn och skör. Något fingeravtryck hade jag inte kunnat ge, fingerblommorna var borta. Det tog något år, så fick jag omplacering till mottagningsarbete, eftersom så fort jag var tillbaka i ”blötan” så kom handexemet tillbaka. Det var en lyx att slippa helgarbetet och att tvingas sitta i rökrummet med patienter och personal. I annat fall satt du ensam, då i stort sett alla rökte. Så fort det larmade sprang jag för att svara, mest för att slippa den äckliga röken.

I livsberättelsen ”En traumatisk hjärnskada och Doris”, kan du läsa om att jag sedan hamnade i hemsjukvården. Ju tyngre och mer vårdkrävande patienter vi fick, desto oftare blommade handexemen upp. Kunde helt enkelt inte tvätta varken mig eller patienterna. Men det var en olycka som gjorde att jag omskolades och sedan omplacerades.

Vid flera tillfällen hamnade jag på hudkliniken. Hjälpen jag fick var ena cortisontuben efter den andra. Det tog ända till år 1995 innan jag fick göra ett allergitest. Hela ryggen var tejpad och detta skulle sitta på i 2 dagar. Behöver jag säga att det kliade så att det inte gick att sova. Men sedan fick jag svaret:
Allergi mot Kolofonium, neomycin, bensocain och hydrocortison. Tacka tusan för att jag rivit mig blodig, jag hade ju fått cortisonsalvor jag var allergisk mot. Sista åren hade jag även drabbats av allergin i ansiktet, halsen, armar, och rygg. Ärren är många.

Så här löd domen: Allergin kommer att finnas kvar under flera år, antagligen hela ditt liv. Om du har besvär av din allergi är det viktigt att du i möjligaste mån undviker kontakt med ämnet. Men det är lättare sagt än gjort.

Kolofonium utvinns från barrträd, i Sverige främst från tall. Kolofonium används framför allt för sina klistrande egenskaper. Det huvudsakliga allergiframkallande ämnet i kolofonium är abietinsyra.
Exempel på produkter där kolofonium kan förekomma:
Såpa, disk- och tvättmedel, tvål, schampo, returpapper, lim, mascara, paradentala packningar inom tandvården, gummi, latex, häfta, plåster, färgpennor, trycksvärta, etiketter, golv- och möbelpolish, tuggummi, gelantin, vissa sorter av glass, modellera, vax, skidvalla, lack/fernissa, kitt, spissvärta, flugfångare, parfym och mycket mer.
Har även reagerat på Tee-Tree oil och aloevera.

Neomycin förkommer i vissa bakteriedödande salvor, krämer, puder och sårkompresser. Besläktat med neomycin är streptomycin, gentamycin mm

Bensokain förekommer i vissa solskyddsmedel, halstabletter, vårtmedel, mm. Besläktat med bensokain är även sulfapreparat, diabetesmedel, vissa lokalbedövningsmedel mm.

Hur undviker jag att tvätta håret eller tvätta mina kläder med tvättmedel?
Nu fick jag bli detektiv. På 1990-talet fanns det på Apoteket ett schampo som jag kunde använda, men självklart slutade de sälja detta. Till slut fann jag ett schampo på en hårsalong som funkat hyfsat bra. Ja, jag får nämligen blåsor i hårbotten och flagnar efteråt. Ibland måste jag få hjälp med hårtvätten, eftersom händerna inte heller tål schampo.
Vid ett smärttillfälle på höften lade jag på en muskelsalva vilket resulterade i ett akutbesök hos läkare. Fick nämligen brännskador av denna salva, som jag inte noggrant kontrollerat innehållet i.

Tvätten går numera bra, då det i nyare maskiner går att ställa in på fler sköljningar.
Gummihandskar är ett måste vid eventuell rengöring. De flossade handskarna fanns förr på Apoteket, men nu beställer jag från en firma i Örebro. Däremot kan jag inte använda dessa någon längre stund, så grovjobbet får övriga familjen ta hand om.
Toalettpapper bör vara av nymassa, för även de nedre regionerna reagerar med klåda om pappret innehåller för mycket returmaterial.

Tidningar, speciellt nytryckta, går inte att ha för nära då de ger mig besvär att andas.
Parfym och cigarettrök ger mig också svårare att andas. Sedan är jag även mögelallergiker, vilket gör att jag känner direkt om det är mögel i en lokal. Får svårt att andas och ögonen börjar klia och rinna. Vid vissa tillfällen känns det väldigt besvärligt att ha denna mögelnäsa. Det var svårt att tala om för en småbarnsfamilj som nyss köpt ett begagnat hus, att det luktade mögel på toan och i tvättstugan. Dessbättre fick de detta åtgärdat.

Att ha denna allergi innebär att jag, förutom får kämpa för att undvika ämnena även fått stått ut med spott och spe. Hade en chef som sa till mig att jag var översensibel och inte klarar av någonting. Fick jag välja skulle jag naturligtvis inte velat ha denna allergi och astma. Ja, finns det någon som skulle välja denna eller någon annan allergi överhuvudtaget?
En företagsläkare sa till mig, att denna allergi har jag burit med mig sedan barndomen och att den är atopisk. Däremot finns det inte en enda journalanteckning från barnkliniken att jag skulle haft dessa besvär som barn, något jag inte heller minns att jag haft. Därför fick jag inte heller ut allergin som en arbetsskada trots att allergin började blomma i kontakt med just rengöring på arbetsplatsen. Dessutom att arbetsplatsen fick rivas pga just mögel. (Samma läkare har förtroendeuppdrag åt försäkringskassan).

Bäst mår min hud på sommaren, fast å andra sidan gäller det hela mig.
Trivs inte med att bli fotad, då jag skäms över alla mina ärr. Det bästa är att man nu har möjligheten att redigera foton och jag ser numera riktigt ung och vacker ut : )

Hälsningar ”Doris”

Kommentarer: (0)

Hand med allergiska utslag

Senaste livsberättelserna

Det finns mycket som vi inte vet om hur det är att leva med funktionsnedsättning. Både förr och nu.

Senaste livsberättelserna

Plåtkonstruktion

Berätta din historia

Vad vill du berätta om ditt liv? Skriv, teckna eller tala. Skicka gärna med en bild.

Berätta din historia

Anna Wallsten

Så använde jag Livsbild i utbildningen

Anna Wallsten har haft stor nytta av Livsbild i sin etnologutbildning. Berättelserna om personliga, historiska och samhälleliga förändringar är intressanta för forskare på olika områden, skriver hon på Veckans tema.

Så använde jag Livsbild i utbildningen

Är du med i en förening?

Nu kan du berätta om vad föreningslivet betytt för dig. Varför är du med? Vad är roligast? Är något tråkigt? Du kanske inte alls är med i någon förening – varför i så fall?

Är du med i en förening?