Orsaken till min sjukdom

Luleå 2012-04-26

Orsaker till min sjukdom(Sorgearbete och oro)

I min tidiga uppväxt vid ca 8-9 års ålder upplevde min mor en sån förtvivlan över familjens situation. att hon sa "jag tar livet av mig", så att vi barn hörde.

Min reaktion blev att jag sa "Vi skall hjälpa till att städa", mina syskon förstod nog inte allvaret i situationen, dom var några år yngre, och påverkades inte lika mycket som jag, antar jag.

Efter detta uttalande blev jag mycket sorgsen och orolig, t.ex. på lektionstimmar så kunde jag inte koncentrera mig utan funderade ofta om mamma skulle leva när jag kom hem efter skolan.

Detta ledde senare i puberteten till att jag fick psykosomatiska problem med hormonbalansen.Könshormoner,tillväxthormoner kom i olag så jag utvecklade bröstkörtlar, för lite skäggväxt och växte inte som jag skulle mm.

När sen mor skilde sig och vi flyttade till annat område i Luleå, började jag i tonåren växa(Nära 2dm på ett år).Brösten blev kvar, med började få lite skäggväxt.

Senare i livet så hade jag mycket komplex över mina "bröst " och ringa skäggväxt.

Vid 22 års ålder började jag en gymnasieutbildning 4 år till elkraftingenjör, och gifte mig med en kvinna som hade ett barn ca 4 år gammalt.Jag fick min examen trots problemen.

Studierna tillsammans med min oro, som fanns kvar delvis, och komplexen, samt barnsituationen. Var tvungen att studera på sena kvällar och nätter.Ledde till att jag förlorade sömnen i flera veckor och var tvungen med min mors hjälp uppsöka psykiatrin i Boden.

Vid kontakt med en vän som även han hade problem av samma art(Hans far hade dött i 6års ålder), kom vi att prata om psyket i Umeå. Där hade dom sagt att sorg var orsaken till många psykologiska problem.

Detta var en mycket "förlösande" hjälp för mig. Det förklarade min orsak till sorgen och oron i mitt liv.

Härmed blev jag mycket lugnare till sinnes.

Numera har jag kommit över mina komplex , oro och mår psykiskt bra!

Med Vänlig Hälsning

Per-Anders Åkerman
Gymnasieingenjör

Kommentarer: (1)

  1. I din berättelse Per-Anders. kan många andra kan känna igen sig. Att ta ansvar för föräldrar som mår dåligt och själv drabbas av t.ex.oro. Då är det värdefullt att få träffa några som varit med om liknande upplevelser.Skönt att du nu mår bra

Senaste livsberättelserna

Det finns mycket som vi inte vet om hur det är att leva med funktionsnedsättning. Både förr och nu.

Senaste livsberättelserna

Plåtkonstruktion

Berätta din historia

Vad vill du berätta om ditt liv? Skriv, teckna eller tala. Skicka gärna med en bild.

Berätta din historia

Anna Wallsten

Så använde jag Livsbild i utbildningen

Anna Wallsten har haft stor nytta av Livsbild i sin etnologutbildning. Berättelserna om personliga, historiska och samhälleliga förändringar är intressanta för forskare på olika områden, skriver hon på Veckans tema.

Så använde jag Livsbild i utbildningen

Är du med i en förening?

Nu kan du berätta om vad föreningslivet betytt för dig. Varför är du med? Vad är roligast? Är något tråkigt? Du kanske inte alls är med i någon förening – varför i så fall?

Är du med i en förening?