Marika Frykholm

Hej!
Jag heter Marika Frykholm och jag har fick för 11 år sedan veta då jag genomgick en helhetspsykiatrisk undersöknig på den öppna psykiatiska avdelnignen i Mörby i Danderyd att jag har en kromosomskada som hör till gruppen ovanliga funktionsnedsättningar. Min kromosomskada heter: C.A.T.C.H 22, eller: DiGeorge syndrome.

Min yrkesverksamma bakgrund är att jag tog studenten ( jag är 45 år född 1966) från Danderyds Gymnasiums huumanistiska 3-åirga linnje med estetisk inriktning -87 efter ett sabbatsår i USA som utbytesstudent ( -85-86) då jag studerade vid Stafford- Springs High School i den lilla staden Stafford- Springs på USAs östkus i New ENgland/ i delstaten Connecticut. Jag bodde hos en värdfamilj som heter Mollison- Brown. Dom va mycket trevliga. Jag deltog i studierna både med Seniorerna och Juniorerna.

Senare skaffade jag mig en eftergymnasila barnskötareutbildnng vid Solna Skytteholmsgymnaiset ( -90-91) och försökte mig på första terminen på förskollärsemienariet vilket inte gick något vidare ( även det i Solna har jag för mig!) men då jag fick vetskap om min kroosomskada så frågade min dåvarande SOC handläggare i Mörby i Danderyd mig om jag ville lära mig data och så kom jag i kontakt med min dagliga verksamhet som heter Kooperativ Danviksprot och där har jag nu varit i 11 år och trivs verklgien jättebra. För några månaders sedan så flyttade vi in i Solidaritetsrörelsens hus på tegelviksgatan 40 efter att ha varit på Alsnögatan 11 i många år. Men jag tycker persnolingen att Solidaritetsrörelsens hus är en mycket roligare plats aatt ha sin dagliga verksahet där finns massor av olika föreningar såsom Framtidsjorden, en Afrika- grupp, en Latniamerika grupp samt även en Feministrörelse grupp samt även världsbiblioteket längst ner i huset där vi nu befinner oss på vindsvåningen. Det roliga är att jag på min fritid spelar amatörteter sedan cirka 5 år med en amatörteaterförening som heter Teater Reflex på Reflexen i Kärrtorp ( t- bana: Skarpnäck- hållplats Kärrtorp) Teater Reflex min amatörteaterförning ligger precis bredvid t- banan i Kärrtorp precis ovanför Reflex finns även Turteatern som jag ännu inte har besökt men många går gärna fel och hamna somr hos oss för teatrarna ligge så nära varandra. För tillfället är vi väldigt upptagna med repetitionerna av vår moderniserade version av William Shakespeare`s pjäs: Trettondagsafton ( eller the Twelth Night som den heter på engelska.) Vi har förlagt vår uppsättning i -60 talet cch jag är med i en liten trevlig kvinnokör bestående av cirka 30 damer i varierande åldersgrupper som sjunger glada 60 - tals schlagers. Vi har premiär onsdagen den 14/ 11 2012 på vår amatörteaterförening Teater Reflex! Kom gärna och se oss! Biljetter finns tror jag att klöpa om man går in på Teater Reflex hemsida som finns tillgänglig p internet!

Jag är även sedan 15 år tillbaka konvertit från Protestantsiska kyrkan till katolska kyrkan och jag ska imorgon ( 5/ 11 2012) börja studera en kurs på kvällstid med det katolska newmaninsiutet med den församling som jag är knuten till som heter: St:a eugenia katolska församling vid Kungsträdgårdsgatan 12 i Stockholm.

Jag bor med företaget Carema Care Torget Orkidèn i Stocksund/ Danderyd- norr om Stockholm. Jag trivs jättebra och det sköts verkligen superbra hos oss! Vi är 11 stycken inneboende som jag tror dom flesta av oss måndag- fredag går på det som kallas med hjälp av lss ( Lss= lagen för särskilt stöd och service vid vvissa funktionsnedsättnignar) det kallas daglig sysselästning det jag och mina boendekompisar gör dagtid. Det innebär att våra lss handläggare köper in oss på dagdlig sysselsättning antingen det kan röra sig om daglig verksahet som jag är på eller " mera vanliga" arbetsplatser såsom hunddagis, affärer, förskola, tvättinrättningar, bilbiotek, med mera, runtom i Stockholm.

På min dagliga verksamhet har vi studiecikrlar måndag- torsdag med cirkelledare som kommer från Studieförbundet Vuxenskolans handikapp sektion. Jag deltar i cirkalr som är en tidningscirkel vi ger ut en tidning via internet som heter Danviksposten jag tror vår hemsida är: www. danviksposten. se- är itne helt säker! Och en skapande- grupp där vi ofta målar av kända konsntärerrs verk och har ett tema ibland som vi följer just nu hålelr vi på med Grekiska gudasagor. Vi har även en styrelse som vi kallar Danviksbrukarna som är en studiecirkel där vi lär oss hur det kan gå till att sitta i en styrelse och där vi samtidigt kan tycka och tänka fritt om vår arbetsplats, vår dagliga verksahet. Vi bestämmer itne på vår arbetsplats i stort men styrelsen är vårt forum för att kunna uttrycka våra åsikter om hur vi trivs på Danviksport.

Det var lite om mig och min bakgrund! Hoppas det kan inspirera andra i samma situation! Jag har även föräldrar och en bror och mina 2 brorsbarn som jag har mycket kontakt med, som även dom är bosata i Danderyd och Lilla Essingen i Stockholm. Resten av släkten bor söderut, i Småland och i Skåne.

/Marika Frykholm

Kommentarer: (0)

Senaste livsberättelserna

Det finns mycket som vi inte vet om hur det är att leva med funktionsnedsättning. Både förr och nu.

Senaste livsberättelserna

Plåtkonstruktion

Berätta din historia

Vad vill du berätta om ditt liv? Skriv, teckna eller tala. Skicka gärna med en bild.

Berätta din historia

Anna Wallsten

Så använde jag Livsbild i utbildningen

Anna Wallsten har haft stor nytta av Livsbild i sin etnologutbildning. Berättelserna om personliga, historiska och samhälleliga förändringar är intressanta för forskare på olika områden, skriver hon på Veckans tema.

Så använde jag Livsbild i utbildningen

Är du med i en förening?

Nu kan du berätta om vad föreningslivet betytt för dig. Varför är du med? Vad är roligast? Är något tråkigt? Du kanske inte alls är med i någon förening – varför i så fall?

Är du med i en förening?