En dag i Bis' liv

Tisdagen den 6 november 2012.

EN DAG I MITT LIV

Dagen kom med solsken. Och det var det i dubbel bemärkelse. Den lystes upp inte bara av solen (regndagar, flera i följd innan) utan av andra orsaker också.

Lättnaden över att inte behöva vakna med migrän samt svår värk längs hela vänstra kroppshalvan, vilket var fallet dagen innan. Den var stor!

Jag som skriver är en konstnärlig, gift kvinna i 60-årsåldern. Teckna och måla gjorde jag mycket redan som barn, älskade att spela teater, sjunga, dansa. Det bästa var, när jag som 12-åring i skolan spelade Pippi Långstrump i en tre akters föreställning, vilken vi visade för föräldrar samt åkte runt med på ålderdomshem.

Att läsa och skriva har jag tyckt om sedan jag lärde mig att göra det! Och detta, tillsammans med akvarellmålande, har "räddat" många dagar, hjälpt att hålla näsan över vattenytan de senaste 20 åren. Det är den tidsperioden jag inte kunnat yrkesarbeta och ha någon anställning. Är utbildad socionom.

Olika sorters led- och muskelvärk i kroppen (efter ett par olyckstillbud också) har jag levt med i fyrtio år och haft allergier i cirka trettio.

Idag har det exempelvis inte varit något problem alls med "känningar" av matos eller cigarettrök från grannar, vilket underlättar enormt för mig!

Jag och min man bor tillsammans i en trerumslägenhet, i centrum av en stad vid havet. När jag sitter vid köksbordet kan jag se rakt ner i en vacker park. Det är på femte våningen, av sex. Slipper bilavgaser alltför tätt inpå då jag går ut på balkongen. Det gör jag ofta året om, eftersom det är mycket med vädring av kläder. Andras väldofter fastnar lätt i textilier så fort man vistas i normal miljö. Många använder starka doftämnen och då försvinner inte de retande allergenerna blott och bart genom tvätt (med helt oparfymerade och allergitestade tvättmedel). Efter en enda arbetsdag kan min man komma hem med ett stort doftmoln svävande omkring sig, som hade han själv ordentligt sprayat sig!

Idag och hela förra veckan också har det inte varit något jobbande för hans del. Blivit tilltagande sjuk av en kraftig infektion i luftvägarna, vilket konstaterades vid dagens läkarbesök. Nu skall det medicineras med kontroll nästa vecka. Han är den som hjälper mig med dagliga bestyr i vanliga fall och det blir snabbt knepigt, då rollerna kastas om!

Den 6 november kändes på så sätt som ett slags vändpunkt för mig också. Nu skall han förhoppningsvis få hjälp av ordinerad antibiotika, hostmedicin och näsdroppar.

Jag har också haft ett virus en längre tid, men får aldrig lika kraftiga förlopp som han.

Eftersom det var hög och bra luft, och solsken som sagt, kunde jag gå ut denna eftermiddag. Efter gårdagens smärtattack orkade jag inte så mycket, men det var underbart att komma ut!

Utomhus går jag med rullstolen som en rollator, så det är väsentligt att en bra hiss tar mig ned till markplanet; Det har vi här.

När jag var på sta'n kom någon fram och klappade mig på axeln. Det var en vän jag inte träffat på ett bra tag. Hon erbjöd sig raskt att gå och handla ifall det skulle behövas framöver. Så glad jag blev!

Vi har inga barn som skulle kunna ge föräldrar ett handtag. Och släktingar bor tjugo respektive etthundra mil härifrån.

Vi kan inte inte äta något kraftigt nu, men en god och enkel soppa kunde jag ordna ikväll.

Under dagen har jag också flera gånger tänkt på så roligt det var och att jag är tacksam över att jag den 28/10 inte hade någon hosta utan kunde genomföra en sedan länge planerad och väl förberedd reflektion kring ANDRUM och Själens behov av utrymme.

Se gärna den bifogade bilden från det tillfället i en kyrka på landet.

Jag bifogar också min egen dikt, vilken angav tonen för kvällen. Den heter ANDRUM.

När min man är friskare skall jag be honom "datorfixa" det här. Själv kan jag inte sitta vid datorer eftersom jag är överkänslig för dess elektromagnetiska strålning.

När jag ikväll sovit några timmar bestämde jag mig för att skriva ner detta berättande, dagen den 6/11 2012.

Dagen idag kom också att innehålla ett färdigt brev med dikt till julnumret av en tidskrift. Den utges av landets första verksamma Skrivarklubb där jag är medlem. Jag bifogar denna dikten också, TÄND LJUS!

Dagen idag var en bra dag. Imorgon kommer en ny.

Britt-Inger Skogh.

Kommentarer: (2)

  1. jättebra skrivet.
  2. Mycket intressant läsning !
    Tack BIS :-)
Britt-Inger framför altaret i en kyrka Britt-Ingers handskrivna dikt Andrum Britt-Ingers handskrivna dikt Tänd ljus

Senaste livsberättelserna

Det finns mycket som vi inte vet om hur det är att leva med funktionsnedsättning. Både förr och nu.

Senaste livsberättelserna

Plåtkonstruktion

Berätta din historia

Vad vill du berätta om ditt liv? Skriv, teckna eller tala. Skicka gärna med en bild.

Berätta din historia

Anna Wallsten

Så använde jag Livsbild i utbildningen

Anna Wallsten har haft stor nytta av Livsbild i sin etnologutbildning. Berättelserna om personliga, historiska och samhälleliga förändringar är intressanta för forskare på olika områden, skriver hon på Veckans tema.

Så använde jag Livsbild i utbildningen

Är du med i en förening?

Nu kan du berätta om vad föreningslivet betytt för dig. Varför är du med? Vad är roligast? Är något tråkigt? Du kanske inte alls är med i någon förening – varför i så fall?

Är du med i en förening?