HÖRSELSKADA

HÖRSELSKADA



"Att inte höra

och ej veta vad det var

jag uteslöts från."



/författad av Olof Söderlind den 22 mars 2012 klockan 23:10.

Dikten är skriven versmått HAIKU

Jag är hörselskadad sedan omkring 1950 och arbetade från 1974 till 1983 som förbundsdirektör för Hörselskadades Riksförbund och därefter som ordförande mm i Stockholm. Likaså i HCK och HSO under många år.

De senaste 25 ¨åren har jag arbetat som egen företagare med frågor om kommunikation på arbetsplatser. Jag är även författare med några böcker om relationer i cancermiljöer. Jag är öppen för fortsatta kontakter.

Hälsningar Olof Söderlind

Kommentarer: (2)

  1. Hej Olof! Gillar dikten. Vägar korsas oupphörligt. Just nu jobbar jag mest med Hörsam där jag även skriver en blogg blogg.horsam.se från hörselvärlden. Den gillas inte av alla. Vore kul att träffas!
  2. Hej Olof!

    Intressant dikt så det förslår! Vi har träffats tidigare tror jag, men det måste vara mer än 40 år sedan, hade lite kontakt med HRF i slutet på 1960-talet.

    Jag är gravt hörselskadad sedan barndomen (född 1949) och snart pensionär, forskarutbildad på akademisk nivå. Det här med livsberättelserna är ett mycket intressant område och naturligtvis har jag också något att berätta, en svart berättelse om hur det kan vara att vara funktionshindrad i formen gravt hörselskadad i arbetslivet och vad som kan hända.

    Jantelag, isolationism, klickbildning, kotterier, utfrysning, undanhållanden och annat på den "fula" skalan.

    Dina ord i diktens form är målande. Man vet inte "vad det var man uteslöts från". Kanske en stor fördel ibland.

    Dina ord är kärnfulla, det handlar om MBL, om arbetsmiljö och om hur människorna i praktiken är mot varandra i arbetslivet. Ska man bry sig om sådant? Inte minst - vem ska bry sig?

    Det jag inte vet har jag inte ont av - men hur drabbar det andra som tror att jag vet och tror att "någon annan" har informerat, men "ingen" har gjort det.

    Det är den gamla sedelärande berättelsen om "någon, vemsomhelst och ingen".

    Och "plattan i mattan" gäller för den som har sådan kraft - det finns.

    Tills "någon" säger "stopp och belägg". Vad gör man då?

    Det handlar om att hindra och försvåra arbetet för varandra och speciellt "funktionshindade i arbetslivet", men här är inte rätt plats och tillfälle för en livsberättelse och den berättelsen är dessutom ännu inte fullgången, historien fortsätter en liten tid till.

    Var den landar vet ingen. Och det handlar om oss själva, vilka är vi, vars står vi, vad gör vi?

Senaste livsberättelserna

Det finns mycket som vi inte vet om hur det är att leva med funktionsnedsättning. Både förr och nu.

Senaste livsberättelserna

Plåtkonstruktion

Berätta din historia

Vad vill du berätta om ditt liv? Skriv, teckna eller tala. Skicka gärna med en bild.

Berätta din historia

Anna Wallsten

Så använde jag Livsbild i utbildningen

Anna Wallsten har haft stor nytta av Livsbild i sin etnologutbildning. Berättelserna om personliga, historiska och samhälleliga förändringar är intressanta för forskare på olika områden, skriver hon på Veckans tema.

Så använde jag Livsbild i utbildningen

Är du med i en förening?

Nu kan du berätta om vad föreningslivet betytt för dig. Varför är du med? Vad är roligast? Är något tråkigt? Du kanske inte alls är med i någon förening – varför i så fall?

Är du med i en förening?