Tisdag den 6 november 2012

Min tisdag den 6 november 2012

Tio minuter in på tisdagen lade jag min funktionsnedsatte son. Själv kom jag i säng ca 00.30. Sov dåligt och någon gång under natten la jag täcket över min son, som sprallar av sig. Försov mig och vaknade först 07.00. Under tiden jag åt frukost satt jag hela tiden på spänn – skulle telefonen ringa och assistenten inte kunna komma. Telefonen ringde inte och jag gjorde mig i ordning för att köra hem till Höör, dryga 7 mil från Ängelholm, där jag har min bostad. Assistenten börjar klockan 08.00 och arbetar till 19.00. Assistenten kommer och vi växlar några ord med varandra. Jag kör hem 08.15.
Under färden lyssnar jag till presidentvalet i USA. Väl hemkommen 09.20 sätter jag igång tvättmaskinen för att tvätta medhavd tvätt. Är trött och lägger mig en stund. Efter vilan blir det genomgång av anländ post och en andra frukost.
Det ringer på dörren. Min grannfru, som sitter i elrullstol är förtvivlad. Hennes sändare för dörröppning har efter en hel veckas tid ännu inte blivit lagad, de vet inte var den är. Av kommunväxeln blir hon kopplad till flera olika tjänstemän, som alla gemensamt inte vet hur de ska kunna hjälpa henne. Vi löser det denna dag då jag är hemma några timmar. Skriver ett gratulationskort till en gammal vän, som fyller år i morgon och postar det.
Ett par små lotterivinster är till avhämtning hos posten på COOP, som ligger på andra sidan gatan, hämtar jag. Lagar en härlig trattkantarelsoppa till lunch samtidigt som jag lyssnat till turerna i presidentvalet. Går igenom och svarar på min e-post, som till stor del består av meddelanden om hur illa långtidsjuka och funktionsnedsatta behandlas i Sverige.
Tvätten är klar och en hel del ska in i torktummlaren annat sträckas och hängas till tork. Vilar en stund och telefonen ringer från en psykiskt sjuk kvinna som behöver någon att tala med. Efter samtalet tar jag mig en liten fika, en knäckemacka och två muggar pepparmyntsté. Tid att lägga ihop en hel del tidigare tvätt och lägga in i skåp eller för att ta med mig till min son.
Börjar göra i ordning min middag bestående av råkost och ångkokt blomkål med fänkål. Jag är av hälsoskäl närmast vegan sedan 52 år tillbaka. Fixar med den nya tvätten, som är färdig, packar ner det jag ska ta med till min son. Lyssnar på TV-nyheterna och hoppas Obama blir president. Kvinnan ringer igen och vi talas vid en stund. Jag ser åter på min e-post och finner att jag måste betala en summa till min granne på landet, där jag har kvar min lilla stuga på 26 kvadratmeter, för att vi fått tillstånd att dela på sopkärl. Nu måste jag in på Internetbanken och göra mig oskyldig. Klockan närmar sig 22.00 och jag måste börja färden tillbaka till Ängelholm där min son bor och där jag också önskat bo men det finns inga tillgängliga bostäder att uppbringa.
Strax efter 23.00 är jag i Ängelholm. På vägen från parkeringsplatsen träffar jag min son och en kvinna som varit hos honom ett par timmar. I sin förlängning hoppas vi hon kan bli en bra assistent så jag kan få lite fler timmar för mig själv.
Kjell Winberg

Kommentarer: (0)

Senaste livsberättelserna

Det finns mycket som vi inte vet om hur det är att leva med funktionsnedsättning. Både förr och nu.

Senaste livsberättelserna

Plåtkonstruktion

Berätta din historia

Vad vill du berätta om ditt liv? Skriv, teckna eller tala. Skicka gärna med en bild.

Berätta din historia

Anna Wallsten

Så använde jag Livsbild i utbildningen

Anna Wallsten har haft stor nytta av Livsbild i sin etnologutbildning. Berättelserna om personliga, historiska och samhälleliga förändringar är intressanta för forskare på olika områden, skriver hon på Veckans tema.

Så använde jag Livsbild i utbildningen

Är du med i en förening?

Nu kan du berätta om vad föreningslivet betytt för dig. Varför är du med? Vad är roligast? Är något tråkigt? Du kanske inte alls är med i någon förening – varför i så fall?

Är du med i en förening?