Glädjen att vara en Planta

Vi kallas för " Plantor" vi som fått cochleaimplantat .Jag är sedan 2005 en av dem .
Äntligen,äntligen fick jag höra det igen ,fåglarnas kvitter ,droppande kranar,telefonsignal,skor som knarrar,klockan som tickar.ja alla ljud som jag utestängts från de senaste tio åren .Gamla dörrar öppnas för mig och ut strömmar ljuden,ljuden som nu känns som nya ,men jag lär mig fort att tolka dem.Jag har fått en närmare kontakt med både människor och djur och jag njuter varje dag .Visst blev mina sista arbetsår jobbiga med en chef som inkompetensförklarade mig med orden " så är du dessutom hörselskadad "
Något inom mig brast och jag trodde att jag aldrig mera skulle komma tillbaka , men nu äntligen har jag kommit fram till en oas och min längtan efter ord uppfylles -Tack CI -teamet i Uppsala ! Tack till hörselvården Västerås och Tack till min Birger som hela tiden funnits där för mig !
Nu skall vi njuta av soluppgångar och solnedgångar -allt medan syrsorna spelar för oss !
Min livsresa slutar inte här efter mitt slut inom sjukvårdens väggar blev jag kontaktad av Västmanlandsläns Museum som ämnade dra igång ett projekt . Kvinnoliv i Västmanland under 1900-talet och de ansåg att min vandring där skulle platsa . Jag skrev - Jag i backspegeln -inte bara hörselskadad. Av alla Västmanländska historieskrivande kvinnor blev min utvald och ingår numera i en bok som länsmuseet tryckte upp .
Jag är således inte bara en Planta , utan även ett museiföremål på vårt läns museum .

Min historia kommer inte att sluta här jag fortsätter att skriva om min tid som ordförande i HRF Köping

Kommentarer: (2)

  1. Bäste moster. Nu vet jag också vilka problem du haft. Jag har ju själv samma sak. Du har i alla år varit en stjärna inte bara för mig utan för många av släkten. Du unnar dig saker och ting nu på äldre dagar med ett ordentligt förstånd. Kram från Sven-Gunnar
  2. Ingrid! Jag tror de flesta plantor känner igen sig när de läser dina rader. Livsgnistan kom tillbaka efter CI-op och alla ljudupplevelser den förde med sig. Jag känner samma tacksamhet som du, att ha fått denna möjlighet, och kan inte nog berömma CI-teamen i Huddinge och Uppsala. Dessutom är jag extra glad för att du och jag träffats igen!

Senaste livsberättelserna

Det finns mycket som vi inte vet om hur det är att leva med funktionsnedsättning. Både förr och nu.

Senaste livsberättelserna

Plåtkonstruktion

Berätta din historia

Vad vill du berätta om ditt liv? Skriv, teckna eller tala. Skicka gärna med en bild.

Berätta din historia

Anna Wallsten

Så använde jag Livsbild i utbildningen

Anna Wallsten har haft stor nytta av Livsbild i sin etnologutbildning. Berättelserna om personliga, historiska och samhälleliga förändringar är intressanta för forskare på olika områden, skriver hon på Veckans tema.

Så använde jag Livsbild i utbildningen

Är du med i en förening?

Nu kan du berätta om vad föreningslivet betytt för dig. Varför är du med? Vad är roligast? Är något tråkigt? Du kanske inte alls är med i någon förening – varför i så fall?

Är du med i en förening?