EN Dag i mitt liv-6 nov 2012.

Koltrasten som trodde den var en ambulans -- Anders Milders bok tog vårt bibliotek här hem eftertips från oss i HRF Köping . Jag fick den som förste låntagare . Det var ingen snabbläst bok men mycket läsvärd . Varje kapitel fodrar lång eftertanke . Författaren redovisar ett 80-tal källor , jag noterar bla Kakafonien som är HRF..s egen bok om dessa frågor .
I dag den 6 nov läser jag författarens slutord - min förhoppning är att du kommer att höra tre saker när du lägger den här boken till sidan
OMGIVNINGEN -DIG SJÄLV -LIVET
S
C
H
H
H HÖRS DET ?
Jag sitter i min favoritstol lägger på ett musikband och låter mig hänföras av norska SISSELS underbara röst när hon som en porlande vårbäck sjunger Välkommen - Välkommen Hem .Tystnaden omfamnar mig!
Koltrasten flyger vidare --- jag önskar att den landar hos dig .

Idag den 6 nov går även mina tankar till min far Hugo Johansson som just idag föddes för 117 år sedan i en liten by - onslunda där nere på Österlen Skåne . Far var finsnickare och vida känd för bl.a sina fina vävstolar som lär finnas på museum. Far var en snäll ,lekfull glad , när vi mor,far ,mina två bröder ochjag lagt oss i vårt gemensamma sovrum brukade far utlysa en tävling "Vem kan vara tyst längst " jag somnade snabbt och tyst :

Mediernas roll i ett demokratiskt samhälle har alltid fängslat mig . Idag den 6 nov sände jag in följande till Bärgslagsbladets dialog sida.
Jag läser i Hörselskadades egen tidning AURIS -- att trots stor efterfrågan på kvalificerad direkttextare till TV finns det för närvarande ingen utbildning i yrket i Sverige, En direkttextare skriver ner det som sägs i direktsända tv-program.t.ex nyheter på en speciellsorts tangentbord en sk velotype eller veybord.Tidigare har direkttextare och skrivtolkar utbildats tillsammans på en ett-årig kurs på Södertörns folkhögskola men fom i år har skolan slopa t inriktningen . Vem kommer att drabbas - jo vi ca 600000 hörselsvaga som är beroende av text för att kunna uppfatta vad som sägs i TV
Här i vårt län -Västmanland -har vi väl två folkhögskolor någon av dem borde kunna ta på sig uppgiften att utbilda direkttextare . Ungdomar intresserade av teknik finns det ju gott om . att lära sig tekniken kräver en de lav studenten det är som att lära sig spela på ett nytt instument säger en lärare.I höst har 5 direkttextare rekryterats till SVT , det är ett komplext arbete, ena stunden lättsam underhållning och nästa stund tunga aktualiteter , ofta högt tempo.
Enligt sändningstillståndet skall alla SVT program direkttextas senast 31 /12 2113 och för tv 4 är kravet att nå upp till 50% fram till
30/6 2013
Länets folkhögskolor , arbetsförmedlingen ,ungdomar här har ni en framgångslinje för att bidraga till att vi hörselsvaga inte bara får finnas i vårt samme ni kan även bidraga till att vi kan -
HÖRA-LYSSNA- DELTAGA i vårt demokratiska samhälle .
ingrid Asplund ordf hrf köping
KL visar på 23.00 det är sängdaxs - du säger min man är det torsdag i morgon ---- efter viss eftertanke svarar jag vi har ju tittat på fotboll Zlatan spelade tisdag kväll ,då måste det vara onsdag i morgon .. ja , Zlatan gjorde 4 fina passningar som gav hans lag tre viktiga poäng .
God Natt den 6 november övergår snart till ett nytt datum .

Kommentarer: (0)

Senaste livsberättelserna

Det finns mycket som vi inte vet om hur det är att leva med funktionsnedsättning. Både förr och nu.

Senaste livsberättelserna

Plåtkonstruktion

Berätta din historia

Vad vill du berätta om ditt liv? Skriv, teckna eller tala. Skicka gärna med en bild.

Berätta din historia

Anna Wallsten

Så använde jag Livsbild i utbildningen

Anna Wallsten har haft stor nytta av Livsbild i sin etnologutbildning. Berättelserna om personliga, historiska och samhälleliga förändringar är intressanta för forskare på olika områden, skriver hon på Veckans tema.

Så använde jag Livsbild i utbildningen

Är du med i en förening?

Nu kan du berätta om vad föreningslivet betytt för dig. Varför är du med? Vad är roligast? Är något tråkigt? Du kanske inte alls är med i någon förening – varför i så fall?

Är du med i en förening?