Rehab Teneriffa

Los Christianos, Teneriffa, 6:e november 2012.
Solen skiner, 25 grader I skuggan och 23-24 I havet. Sedan 2 dagar hyr jag en studio med utmärkt standard á 200 Euro per vecka. Perfekt läge mitt emot Clinica Vintersol. Den rehab- anläggning som hjälpt mig så många gånger att leva med min reumatiska sjukdom sedan 1969 och klara familj, hem, sommarställe och ett 50-årigt arbetsliv. Innan jag åkte skrev jag ett frånvaromeddelande på min jobbmail: ”Jag har slutat på Reumatikerförbundet. R G har tagit över de flesta av mina arbetsuppgifter.” Det var på dagen 2 år sedan jag avtackades och gick i pension som utvecklingsansvarig m.m. på Reumatikerförbundet. Sedan konsult i 2 år. Men nu pensionär på riktigt.
Pigg trots 83 i sänka och 91 i HB. Cortisonet hjälper.

09.00 Pinngrupp, dagens första träningspass. Kroppen kommer igång. Glädjen att vara här igen och värken i höft och rygg redan mindre. Värmen gör nytta. 09.30 Rullstolsgrupp med Tjåge som ledare. Jag klarar att gå men inte långa sträckor och framför allt är problemen med fötter och knä sådana att rullstolsträning och simning är enda sättet att få kondition. Härligt med turen mot Las Americas längs havet. Stretch efteråt och sedan fika hos argentinskan tillsammans med nya och gamla bekanta från tidigare år. Trivsamt. 11.30 matta styrka, jobbig så här i början. Varje pass en halvtimme, rullstol närmare en timme.

Till lägenheten och enkel lunch med yoghurt, banan och müssli. Vila.
Nu kommer Jonas med flyget från Växjö. En kamrat som ska dela studio med mig ett tag. Ser fram emot att umgås med honom. Senare en rejäl simtur i havet. Det är den största lyckokänslan.

Inhandling av mat och dryck på Mercadona. På kvällen bjuder jag på välkomstmiddag på balkongen med avokado, räkor och gott rött vin. Värmen är nästan tryckande även när solen gått ner. Från balkongen ovanför ingången till Torres el Sol hälsar jag på många som passerar in och som jag haft trevligt med genom åren.

I natt avgörs presidentvalet i USA. Håller tummarna för Obama när jag somnar.

Leif Hansson, Hemort Järfälla, Stockholms län

Kommentarer: (0)

Leif på sin balkong Leif vid fiskdisken i en mataffär "Rullstolsgänget" Leif och kamrater vid stranden

Senaste livsberättelserna

Det finns mycket som vi inte vet om hur det är att leva med funktionsnedsättning. Både förr och nu.

Senaste livsberättelserna

Plåtkonstruktion

Berätta din historia

Vad vill du berätta om ditt liv? Skriv, teckna eller tala. Skicka gärna med en bild.

Berätta din historia

Anna Wallsten

Så använde jag Livsbild i utbildningen

Anna Wallsten har haft stor nytta av Livsbild i sin etnologutbildning. Berättelserna om personliga, historiska och samhälleliga förändringar är intressanta för forskare på olika områden, skriver hon på Veckans tema.

Så använde jag Livsbild i utbildningen

Är du med i en förening?

Nu kan du berätta om vad föreningslivet betytt för dig. Varför är du med? Vad är roligast? Är något tråkigt? Du kanske inte alls är med i någon förening – varför i så fall?

Är du med i en förening?