Vi och dom

I 32 år var jag gift med en fantastisk man som behövde mycket assistans.
Jag var med på 60-talet då det fanns en framtidstro, teknik skulle göra att personer med handikapp skulle kunna leva ett liv som andra, det behövdes arbetskraft så alla skulle få möjlighet att jobba.
Men ansvaret för att livet skulle fungera låg fortfarande hos de anhöriga. Det togs inte bort ur familjebalken förrän på 70-talet. Om inte familjen klarade det var det landstingets ansvar. Handikappade var ju sjuka och behövde sjukvård. Det som erbjöds var en plats på långvården. Det var inte säkert att man fick ett enkelrum utan fick dela med upp till 3 andra, oftast äldre i livets slutskede. Jag var med på 80-talet då kommunernas handikappomsorg infördes. En regelstyrd begränsad hjälp som fortfarande ställde stora krav på anhöriga. Och någon hjälp till fritidsaktiviteter var inte tal om. Lyckligtvis för oss var det då och då rejäla lågkonjunkturer som medförde att vi hade arbetslösa vänner och släktingar som kunde rycka in ibland. De och den fina statliga utredningen ”handikapputredningen ” som kom 1992 men diskuterades långt innan var det som fick oss att stå ut. Annars kunde den kommunala omsorgen ha knäckt vårt äktenskap.

/Margareta Fick

Kommentarer: (0)

Senaste livsberättelserna

Det finns mycket som vi inte vet om hur det är att leva med funktionsnedsättning. Både förr och nu.

Senaste livsberättelserna

Plåtkonstruktion

Berätta din historia

Vad vill du berätta om ditt liv? Skriv, teckna eller tala. Skicka gärna med en bild.

Berätta din historia

Anna Wallsten

Så använde jag Livsbild i utbildningen

Anna Wallsten har haft stor nytta av Livsbild i sin etnologutbildning. Berättelserna om personliga, historiska och samhälleliga förändringar är intressanta för forskare på olika områden, skriver hon på Veckans tema.

Så använde jag Livsbild i utbildningen

Är du med i en förening?

Nu kan du berätta om vad föreningslivet betytt för dig. Varför är du med? Vad är roligast? Är något tråkigt? Du kanske inte alls är med i någon förening – varför i så fall?

Är du med i en förening?