Skicart

Vid flera tillfällen hade jag hört om andra som åkte upp till Åre för att åka Skicart. Skicarten har fyra små skidor. Man styr med två spakar som syr de främre skidorna. Jag var nyfiken att pröva och se om jag klarade det. Så 1990 åkte jag upp första gången till Åre.

Jag har varit med om en del härliga uppleverser men också läskiga äventyr när jag har varit i Jämtland och kört Skicart.

För många år sedan var jag uppe i januari, då var det mycket snö och ca -25. Då var man inte ute länge utan att varma sig.

På senare år har vi varit ett gäng som har åkt ihop. Varje dag har vi åkt till olika skidområden i Jämtland.

Flera gånger har de dimmit, en gång missade att det var ett hopp mitt i  backen. Jag kom i bra fart och plötsligt kände jag hur jag flög ågra meter. När Skicarten laddande så låssade en framskida. Jag kan inte rekommendera att hoppa med den.

Jag minns ganska väl en dimmig, blåsigt morgon och snöade. Då var det bara ett fåtal liftar öppna. Vi fick packa in oss i bilar och åka til grann-liften i Ullådalen.
Jag åkte ett åk och sedan ville jag inte åka mera. Jag blev övertalad att fortsätta. De hjälpte mig som vanligt och koppla på liften på Skicarten. De blåste jätte mycket, så jag höll båda mina händer vid anskitet. Vilket gjorde att vinden tog tag i Skicarten och drog den mot en liftstolpe. Skicarten fastnade, liften åkte vidare, vilket gjorde att Skicarten välte upp och ner. Så åkte kanske ca 15 meter innan en lärare som var i backen upptäckte mig i liften. Hon sprang till mig och hakade av liften medans den gick.
Jag var så skakig så jag fick hjälp att komma ner för backen. Sen åkte hon med mig ett eller ett par åk.

En annan gång så åkte jag i en backe som delade sig i två backar. Jag hade en del fart, såg att backen var brant. Typ brant röd backe. När jag bromsade så gjorde jag några tresexdig, för att jag fick för hög fart i förhållande till vad jag svängde.

Jag har också varit med i några tävlingar i Skicart. Slalom, Storslaom och paralelslalom.

Det bästa med att åka Skicart är att man kommer ut i naturren och få känna friheten. Varje backe kan man åka nerför med olika utmaningar. Åka ganska rak ner eller åka och upptäcka småsaker i backen. Hitta platser där man kan t.ex. stanna och komma igång utan hjälp.

Om några veckor åker jag upp igen.

/Anders Berglund

Kommentarer: (1)

  1. Kul att läsa om ditt intresse! Själv avskyr jag allt som har med snö och skidåkning att göra. Min mamma som satt i rullstol hade jämt åkt skidor och varit i fjällen innan hon fick polio. Jämt tjatade hon på mig när jag var barn: Men ska du inte åka skidor, du som kan! Vill inte, sa jag. Och hon tittade alltid lika oförstående på mig.

Senaste livsberättelserna

Det finns mycket som vi inte vet om hur det är att leva med funktionsnedsättning. Både förr och nu.

Senaste livsberättelserna

Plåtkonstruktion

Berätta din historia

Vad vill du berätta om ditt liv? Skriv, teckna eller tala. Skicka gärna med en bild.

Berätta din historia

Anna Wallsten

Så använde jag Livsbild i utbildningen

Anna Wallsten har haft stor nytta av Livsbild i sin etnologutbildning. Berättelserna om personliga, historiska och samhälleliga förändringar är intressanta för forskare på olika områden, skriver hon på Veckans tema.

Så använde jag Livsbild i utbildningen

Är du med i en förening?

Nu kan du berätta om vad föreningslivet betytt för dig. Varför är du med? Vad är roligast? Är något tråkigt? Du kanske inte alls är med i någon förening – varför i så fall?

Är du med i en förening?