Rapport från 6 november

Sitter här den 6 november och skriver rapport från onsdagen den 17 oktober från Malmö Museer, Teknikens och Sjöfartens Hus i Malmö.
Det har alltid intresserat mig att gå på Medicinhistoriska museum dels i Helsingborg och dels fanns det i Sankt Lars i Lund.Vilket museeum! Sjukvårdensutveckling till den moderna vården i dagens Sverige.Eftersom jag drabbaades av polio som barn där mina ben och min rygg blev delvis förlamade. I dag bygger Caroline Owman upp Livets museum på Lunds Universitetssjukhus.
Den ortopedtekniska vården har varit ett måste för mig.Specialgjorda korsetter har hållit min kropp
upprätt.År 1983 presenterades Adjustable Trial Corset Method i Stockholm under ansvaret av
Een-Holmgren Ortopediska AB.Ett underverk som gjorde livet drägligt att leva.Men tyvärr så blev det inte det genomslag som det kunde ha blivit. Det är upplevs som motvind och ständiga omorganisationer i vårt land när det gäller ortopedtekniska vården.Det finns en korsett av
ATC-modellen på Livets museum på Lunds Universitetssjukhus. Sverige blev räddat från Världskrigen och därmed stort antal skadade personer.
Hela den ortopedtekniska vården rymmer så mycken fin teknik som kan bli tillersättning för
skadade eller förlorade lemmar. Epoken polioskadade närmar sig sitt slut.Det fanns en tid då väntrummen på Ortopedteikniska avdelningar var fyllda med personer som måste ha sina ortopedtekniska hjälpmedel för att fungera i det dagliga livet.Det finns mycket att berätta om
Ortopedtekniska vården och frågan är hur vi skall bevara det som varit och lyfta upp ortopedtekniska vårdens värde när den är som bäst.i det moderna Sverige?
När Du satt där med Dina förlamade ben eller rygg och varje morgon hade att snöra på stödbandagen eller den specialgjorda korsetten. När det var gjort så fungerade dagen.
Detta är historia som kan berättas genom våra museer.Och vad forskning och utveckling kan göra
i dagens moderna Sverige?
Mitt inlägg gällande den 6 november 2012.
/Thyra Andersson

Kommentarer: (0)

Senaste livsberättelserna

Det finns mycket som vi inte vet om hur det är att leva med funktionsnedsättning. Både förr och nu.

Senaste livsberättelserna

Plåtkonstruktion

Berätta din historia

Vad vill du berätta om ditt liv? Skriv, teckna eller tala. Skicka gärna med en bild.

Berätta din historia

Anna Wallsten

Så använde jag Livsbild i utbildningen

Anna Wallsten har haft stor nytta av Livsbild i sin etnologutbildning. Berättelserna om personliga, historiska och samhälleliga förändringar är intressanta för forskare på olika områden, skriver hon på Veckans tema.

Så använde jag Livsbild i utbildningen

Är du med i en förening?

Nu kan du berätta om vad föreningslivet betytt för dig. Varför är du med? Vad är roligast? Är något tråkigt? Du kanske inte alls är med i någon förening – varför i så fall?

Är du med i en förening?