Hur jag blev frisk från IBS

Hej, jag heter Elias Brunzell och jag är "bara" 21 år gammal. 

När jag var ganska nyss fyllda 18 år drabbades jag av den så kallade kroniska tarmsjukdommen IBS (Irretable Bowel Syndrome). Nu, tre otroligt plågsamma år senare är jag fri från mina besvär. Jag ska berätta hur.

När jag fått diagnosen IBS efter att antal undersökningar sa läkaren att detta var något som jag var tvungen att leva med, vilket var den värsta nyhet någon kunnat ge mig. Vid den tiden bestod min morgonrutin av att under 1-2 timmar springa till toaletten ett antal gånger med en väldig knip. Besvären fick jag ta med mig till skolan (3:e året på gymnasiet), men det brukad lunga sig framåt eftermiddagen. Eftersom läkarvården inte kunde göra så mycket åt min situation bestämde jag mig för att pröva homeopati. Med ett antal naturläkemedel lyckades jag lunga symtomen och ta mig igenom mitt sista år på gymnasiet, men jag blev aldrig helt frisk.

Efter studenten väntade studier på Chalmers i Göteborg. Hela tiden levde jag med tron att snart kommer jag bli bra, snart hittar jag den diet som gör att tarmen kommer lunga sig, plus att jag hade bestämt mig för att jag skulle klara Chalmers trots att läget såg ut som det gjorde. Men allt blev bara värre, mycket p.g.a. den stress som följer med högskolestudier. I slutet av april/början av maj 2011, när jag nästan var färdig med mitt första år på högskolan, kollapsade jag helt. Kroppen var väldigt utsliten av allt springandes på toaletten, även huvudet, då jag hade pluggat från soluppgång till solnedgång 6 dagar i veckan under nästan två terminer. Jag gick in i väggen, om man vill använda ett modernt uttryck. Jag kunde ligga på soffan och stirra i taket i flera timmar, med en vikt på endast 50 kg (vilket är väldigt lite då jag är 182 cm) med gråblek hy. Om jag var törstig kunde det ta en halvtimme innan jag samlat kraft för att resa mig upp och hämta ett glas.

Men det var här när jag nått botten som jag fick reda på min räddning. Jag fick tips om den uråldriga läkevetenskapen Ayurveda. Efter lite sökandes hittade jag en person som praktiserade medicinen i Göteborg. Mitt första besök hos honom var fantastiskt. Äntligen någon som kunde sätta ord på vad som skedde i min kropp och som SÅG mig. Alla de traditionella läkare som jag mött hade aldrig tagit mig på allvar, det var som om de inte trodde att man kunde bli så sjuk som jag när man är så ung. Och till skillnad från vårdcentralens 15 minuter, max 30, fick jag här 2 timmar tillsammans men denna österländska hälsokonsult, för att verkligen hitta ORSAKEN till till symtomen.

De mediciner och självbehandlingar jag fick visade snabbt resultat. Men jag blev inte frisk på en vecka, nej då. Det har varit ett rätt kämpigt år (sommaren 2011 till sommaren 2012) med utrensningar, nedbrytning av min gamla kropp och uppbyggnad av min nya, men jag är betydligt bättre nu och har gått upp 25 kg och ligger nu på en normal vikt. Jag besökte även ett Ayurvediskt sjukhus i Indien i fyra veckor januari-februari 2012, vilket var något av det bästa jag varit med om i hela mitt liv. Så många underbara människor som verkligen SÅG sina patienter och gav behandlingar som verkligen botade. Där mötte jag folk värden över med många olika kroniska sjukdomar som psoriasis, reumatism, astma, allergier m.m.

Jag tycker att den västerländska medicinen är fantastisk på det rent fysiska som kirurgi och benbrott, men på systemiska fel i kroppen hänger den inte riktigt med.

Mycket kärlek till er alla!

/Elias.


Kommentarer: (3)

  1. Du berättar, så att det är lätt att förstå, om hur det är att bli hindrad av en plågsam sjukdom och också om den lättnad som kommer av att bli hjälpt. Österländsk läkekonst borde nog tillämpas mer även här hos oss.
  2. Underbart att läsa! Jag håller helt med om dina slutord; här i Sverige kan dom mest bara skära...
  3. Tack för din berättelse! Har liknande problem och funderar på hur mycket magproblem kan hänga ihop med psykisk stress. Det där med 15 minuter hos läkaren känns igen... Det är liksom ingen ide att berätta om sådant man tror kan ligga bakom besvär man har, allt ska gå så snabbt och botas med ett piller. Låter underbart med någon som lyssnar och försöker lägga ihop många olika aspekter för bästa vård. Lycka till och grattis till att du hittat rätt vård!

Senaste livsberättelserna

Det finns mycket som vi inte vet om hur det är att leva med funktionsnedsättning. Både förr och nu.

Senaste livsberättelserna

Plåtkonstruktion

Berätta din historia

Vad vill du berätta om ditt liv? Skriv, teckna eller tala. Skicka gärna med en bild.

Berätta din historia

Anna Wallsten

Så använde jag Livsbild i utbildningen

Anna Wallsten har haft stor nytta av Livsbild i sin etnologutbildning. Berättelserna om personliga, historiska och samhälleliga förändringar är intressanta för forskare på olika områden, skriver hon på Veckans tema.

Så använde jag Livsbild i utbildningen

Är du med i en förening?

Nu kan du berätta om vad föreningslivet betytt för dig. Varför är du med? Vad är roligast? Är något tråkigt? Du kanske inte alls är med i någon förening – varför i så fall?

Är du med i en förening?