Historia om mitt liv

Mitt namn är Ida Samuelsson och jag är 23 år gammal. Jag läser på Furuboda folkhögskola och där går jag en kurs som heter Musikverkstan. Här kommer en liten berättelse om mig själv!

Min skada har jag haft sedan födseln. Jag har en cp - skada och sitter i rullstol. Min första rullstol fick jag när jag var tre år. Jag kan även gå och det gör jag med hjälp av en rullator.

När jag var liten gick jag på en förskola som heter Eken. iLågstadiet och mellanstadiet gick jag på en skola som heter Tjärnöskolan. Och sedan gick jag på ett högstadiet Strömstjärnaskolan som ligger i Strömstad. Sen började jag på särgymnasiet i Uddevalla och gick där i fyra år. Sen på sommaren 2008 tog jag studenten. Denna dag kommer jag ihåg hela livet för att den var så rolig.

Vid 10 års ålder började jag förstå att jag inte var som alla andra. Jag har varit arg på skadan många gånger för att jag inte har kunnat göra det jag velat, men det finns också saker som är bra med den och jag lär mig också mycket av skadan. Särskilt sedan jag började här på Furuboda för tre år sen. Här har jag fått lära mig att vara självständig och jag känner att jag har vuxit som person.

När jag var 8 år fick jag mitt första epilepsianfall. Det var när vi var hos min mormor i Göteborg. Jag har inte fått anfall många gånger sedan dess, men jag går ändå på medicin mot epilepsi.

Min första operation gjorde jag när jag var tre år. Då opererade man vaden på mitt ben. Och när jag var 10 år gjorde jag den sista operationen och det var i höften. Höftkulan hade hoppat ur led och det gjorde jätteont. Efter operationerna var jag på rehabiliteringscenter i Göteborg som heter Bräcköster gård. Där jag kunde träna efter operationerna.

Jag har alltid behövt hjälp av assistenter. När jag är hemma får jag ibland hjälp av min bror, mamma och min pappa. När jag mina föräldrar jobbar och min bror går på högskolan har jag en personlig assistent. Här på Furuboda har jag också personlig assistent som hjälper mig. Men jag försöker ändå att göra så mycket som jag kan själv.

Ett av mina intressen som jag har är hästar. Till hösten ska jag dela en häst med en tjej. Mitt andra intresse är musik. Jag spelar trummor, sjunger och spelar lite på keyboard. Min bror utbildar sig till musikalartist och när vi träffas brukar vi spela musik tillsammans. Jag tycker också om att resa. När vi åker till fjällen med familjen åker vi till ett ställe som heter Tyrsil som ligger i Norge. En jul åkte vi till Norrland och då åkte jag skoter med min kusin några gånger. Det var jätteroligt för jag tycker om att åka fort!

När jag slutar på Furuboda nu till våren 2012 vill jag ha en egen lägenhet. Jag vill helst bo i Strömstad där jag bor nu eller i Göteborg. Det är inte lätt att få boende i Göteborgs stad, men jag ger inte upp i första taget. Till sommaren ska jag vara med på Sound & Action här på Furuboda för första gången.

Foto: Joakim Samuelsson

Kommentarer: (2)

  1. Fin berättelse! Och intressant att du skriver att du både har varit arg på din skada, men att det också finns sake som är bra med den. Bra att du inte tänker ge upp om bostad där du vill bo! Som bostadsmarknaden ser ut krävs det just den styrkan; att inte ge upp.
  2. Vilken fin berrättelse du skrev. Hoppas dina mål blir sanna. Ge inte upp!
Ida

Senaste livsberättelserna

Det finns mycket som vi inte vet om hur det är att leva med funktionsnedsättning. Både förr och nu.

Senaste livsberättelserna

Plåtkonstruktion

Berätta din historia

Vad vill du berätta om ditt liv? Skriv, teckna eller tala. Skicka gärna med en bild.

Berätta din historia

Anna Wallsten

Så använde jag Livsbild i utbildningen

Anna Wallsten har haft stor nytta av Livsbild i sin etnologutbildning. Berättelserna om personliga, historiska och samhälleliga förändringar är intressanta för forskare på olika områden, skriver hon på Veckans tema.

Så använde jag Livsbild i utbildningen

Är du med i en förening?

Nu kan du berätta om vad föreningslivet betytt för dig. Varför är du med? Vad är roligast? Är något tråkigt? Du kanske inte alls är med i någon förening – varför i så fall?

Är du med i en förening?