MITT LIV

MITT LIV

DET FÖDDES EN LITEN FLICKA PÅ VÄXJÖ BB 1965, HON VÄGDE 1,6 KILO. DET VISADE SIG NÄR HON VAR NÄSTAN 2ÅR ATT HON HADE EN CP-SKADA MED TETRAPLEGI MED ÖVERVIKT PÅ VÄNSTERSIDAN, OCH FLICKAN DET VAR JAG.

JAG SATT I VAGN TILLS JAG BÖRJADE SKOLAN. MIN MAMMA VÄGRADE RULLSTOL SÅ LÄNGE DET GICK, DET TYCKTE JAG VAR DÅLIGT, FÖR ATT JAG HADE KUNNAT VARA MER SJÄLVSTÄNDIG OM JAG HADE FÅTT EN RULLSTOL SOM PASSADE FÖR MIG VID 1ÅRS ÅLDER.

NÄR JAG BÖRJADE SKOLAN FICK JAG EN STOR RULLSTOL SOM JAG INTE KUNDE KÖRA SJÄLV, JAG FICK INTE MIN HANDSDRIVNA RULLSTOL FÖRRÄN I TREDJE KLASS, DET TYCKTE JAG VAR DÅLIG.

JAG VAR VÄLDIGT TYSTLÅTEN I FÖRSTA KLASS, HADE DÅLIGT SJÄLVFÖRTROENDE I SKOLAN OCH VAR RÄDD ATT JAG SKULLE SVARA FEL PÅ FRÅGORNA SOM STÄLLDES PÅ LEKTIONSTID. JAG HADE ELEVASSISTENT I SKOLAN SOM SKULLE HJÄLPA MIG NÄR JAG BEHÖVDE HJÄLP, MEN HON VAR INTE BRA PÅ ATT HJÄLPA MIG HON SATT I ETT HÖRN PÅ EN STOL OCH STICKADE. JAG FICK INTE VÄLJA ELEVASSISTENT SJÄLV, DET TYCKTE JAG VAR DÅLIGT. MATTE VAR DET VÄRSTA JAG VISSTE, MUSIK OCH SVENSKA VAR DET ROLIGASTE JAG VISSTE.

LÄGER
JAGTYCKTE OM ATT ÅKA PÅ OLIKA LÄGER PÅ SOMRARNA. JAG ÅKTE PÅ ALLA LÄGER SOM GICK ATT UPPBRINGA.
DÅ FICK JAG LEDIGT FRÅN MINA FÖRÄLDRAR OCH KUNDE HA ROLIGT MED OLIKA AKTIVITETER, SOM ATT SKJUTA BÅGE ELLER RULLSTOLSDANS OCH EN MASSA ANDRA AKTIVITETER. DET VAR ROLIGT TYCKTE JAG. DET FANNS GÅENDE PERSONER SOM HJÄLPTE DE RULLSTOLSBURNA MED DET MAN BEHÖVDE HJÄLP MED, DOM KALLADES FÖR HJÄLPARE. PÅ ETT LÄGER HADE VI SJÖRÖVARFEST, DÅ KLÄDDE VI UT OSS TILL SJÖRÖVARE OCH DÅ VAR DET DANS PÅ BRYGGAN, DET TYCKTE JAG VAR JÄTTEROLIGT.
Kommentarer: (2)

  1. Roligt att läsa om dina lägererfarenheter. Trist att dina föräldrar inte förstod vikten av att ge dig rörelsefrihet genom t.ex. en rullstol och inte bara se så "normal" ut som möjligt.
  2. Du skriver att din assistent i skolan satt i ett hörn och stickade! Hu, så fel.Assistenten ska ju underlätta, bistå och öka din självständighet. Bra att du berättar så att det blir tydligt att här behövs mer information och attitydförändringar även nuförtiden.

Senaste livsberättelserna

Det finns mycket som vi inte vet om hur det är att leva med funktionsnedsättning. Både förr och nu.

Senaste livsberättelserna

Plåtkonstruktion

Berätta din historia

Vad vill du berätta om ditt liv? Skriv, teckna eller tala. Skicka gärna med en bild.

Berätta din historia

Anna Wallsten

Så använde jag Livsbild i utbildningen

Anna Wallsten har haft stor nytta av Livsbild i sin etnologutbildning. Berättelserna om personliga, historiska och samhälleliga förändringar är intressanta för forskare på olika områden, skriver hon på Veckans tema.

Så använde jag Livsbild i utbildningen

Är du med i en förening?

Nu kan du berätta om vad föreningslivet betytt för dig. Varför är du med? Vad är roligast? Är något tråkigt? Du kanske inte alls är med i någon förening – varför i så fall?

Är du med i en förening?