Dagbok

Deje den 6 november 2012.

Dagens uppgift: Skriv dagbok!

- Vaknar kl. 0720.
- Konstaterar att kroppen fungerar även denna dag! Vänster stortå ömmar (gikt) och jag har även en del smärtor i vänster sida på ryggen. Något som väl får skrivas på ålderns konto, jag är ändå 80 år gammal och kroppen har fått klara av mycket under livets gång.
- Jag går till köket och sätter på kaffet.
- Kaffet smakar bra med en macka och jag har vaknat till och hämtar in tidningen.
- Tittar ut genom fönstret och noterar att det är frost på gräsmattan rakt över gatan och att grannhuset verkar stilla och tom efter ett polisingripande i veckan.
- Går på tona och vidare till mitt ”kontor” och slår på datorn. Noterar och besvarar ett E-brev från en bekant i en Stockholmsförort.
- Börjar skriva på dagboken, just så här långt.
- KL är nu 0753.
- KL har nu blivit 0817 och jag har rakat mig och borstat tänderna, man måste se hyfsad ut då personalen kommer för att ta hand om min fru. Utetemperaturen är nu – 2,3 grader. Luftvärmpumpen klara ännu av att hålla en innetemperatur på dryg + 20 grader.

Bakgrund: Eftersom det nu finns några minuter över skall jag skriva lite om varför jag är anhörigvårdare. För ca 15 är sedan fick min fru Kerstin ryggsmärtor svårt att gå, minnet började också få luckor. Efter ett antal läkarundersökningar blev hon sjukpensionär. Eftersom hon blev sämre flyttade vi 1999 från vår slutningshus i Forshaga till en 1½ -plans villa i Risäter Deje. Vi har nu 110 kvm i markplan som är tillgängligt med rullstol. Övervåningen används för gäster och blommor. Sedan mars i år är hon helt rullstolsbunden och kan inte stå på benen. Detta medförde att jag inte längre kunde klara av att ta hand om henne ensam. Vi har nu hemtjänstpersonal här kl. 0900, 1300, 1500 och 1900. Samarbetet med personalen fungerar bra!

- KL är nu 0850 och det är dags att återgå till köket och förberda frukosten. Kerstin sover ännu.
- KL är 1028 och hemtjänsten har tagit upp Kerstin och jag har gett henne frukost vid köksbordet, havregrynsgröt och ett kokt ägg. Jag äter även lite gröt och vi avslutar med en kopp kaffe.
- Jag har också hunnit med att renas ett kilo ”sekling” till dagens lunch. Jag fick fisken av en bekant i går i samband med ett sammanträde i AU för Ulleruds församling.
- Nu är det snart dags att steka fisken till lunchen.
- KL har hunnit bli 1051 och jag försökte ringa min informatör vid polisen som var strängt upptagen!
- Dags att gå ut i köket och steka fisken och fixa till lunchen i övrigt.
- KL 1131. Seklingen är stekt på samma sätt som strömmingsflundror. Visserligen mindre men minst lika god.
- Om någon nu undrar vad jag vill polisen, så är det mest av nyfikenhet, vad som hänt vår granne.
- Posten kom, men innehöll bara två st. kataloger..

Nu är det ingen helt vanlig dag som anhörigvårdare i dag! Kerstin skall på avlastning till Fyrklöverns kortidsboende på Lintjärn i Forshaga och blir hämta kl.1330.
Det innebär att jag under de senaste dagarna packat de sker hon skall ha med.
Kerstin är på Lintjärn var fjärde vecka, alltså med 22 dagars hemmavarande mellan gångerna.
- Nu tillbaka till lunchbestyren! KL är 1146.
- Det har gått en timme och lunchen är aväten och klar. Sekling, potatis och tomat samt ett ½ päron med grädde slank ned utan svårighet med lite vatten som dryck.
- Personalen kom exakt KL 1300 och sätter på Kerstin ytterkläderna! Nu väntar vi på transporten till Forshaga.
- Och så till något av det jag inte begriper i Vårdsvängen! Nu när färdtjänsten kommer för att hämta Kerstin skall jag betala 62:- kr kontant till den som kör! Varför kan inte detta komma den vanliga månadsfakturen i stället?
- Allt nog vänta Kerstin i hallen och jag passar på att skriva några rader i dagboken!
- Hon har inget emot att åka vilket känns bra, troligen upplever hon vistelsen på fyrklövern som en positiv omväxling i den annars ganska trista vardagen.
- KL 1335 anländer transporten, och Kerstin lastas om bord, för färd mot Forshaga och Lintjärn.
Nu kan man kanske tro att jag som anhörigvårdare kan slappna av och vila. Slappna av, ja, men vila nej! Nu skall jag göra sådan som det inte varit plats för i det tajta dagschemat i vardagen.
- Jag skall plocka ur sängarna och tvätta lakan, örngott, påslakan mm. Det börjar närma sig jul och jag skall städa vissa delar av huset förutom golven som behöver tvättas rakt av så att säga. Gardiner skall byta och tvätts, strykas o.s.v.
- Jag har en del utearbete också som skall hinnas men före vintern.
KL är nu 1400 och jag skall ta itu med tvätten.
- Jag har start upp tvätt maskinen med påslakan och örngott (Skall tvättas för sig, står det på lapparna)
- Nu skall jag slappna av dem en kopp kaffe!
- KL 1524 och jag har druckit mitt kaffe, lagt i solrosfrö i fågelstugan och satt upp stegen till sotaren som kommer kl. 0730 i morgon för att sota min pellets kamin.
- Tvättmaskinen jobbar på och jag har plockat fram nästa tvätt också.
- KL är nu 1700. Jag har titta lite på TV. Blivit uppringd av en reporter på SVT, som vill komma hit och prata om min bok, Nykter, det alkoholfria alternativet, på måndag.
Nu skall jag flytta tvätten till torktumlaren och stoppa i nästa omgång i tvättmaskinen!
- Klockan har nu passerat 1900 och jag har tittat ett tag på TV och varvat ned. Jag är trött!
Vilket väl är fullt naturligt!
- Nu skall jag ta ett varv till med tvätten, sedan får det vara bra för i dag!

Vid dagboksnoteringarna

Tore Eklund

Kommentarer: (1)

  1. Trevligt att läsa. Inte minst att det funkar bra med hemtjänsten. Om jag kunde köpa alla böcker skulle jag köpa dina också. (Har kollat upp dem) Det funkar tyvärr inte för mig att låna på biblan.

Senaste livsberättelserna

Det finns mycket som vi inte vet om hur det är att leva med funktionsnedsättning. Både förr och nu.

Senaste livsberättelserna

Plåtkonstruktion

Berätta din historia

Vad vill du berätta om ditt liv? Skriv, teckna eller tala. Skicka gärna med en bild.

Berätta din historia

Anna Wallsten

Så använde jag Livsbild i utbildningen

Anna Wallsten har haft stor nytta av Livsbild i sin etnologutbildning. Berättelserna om personliga, historiska och samhälleliga förändringar är intressanta för forskare på olika områden, skriver hon på Veckans tema.

Så använde jag Livsbild i utbildningen

Är du med i en förening?

Nu kan du berätta om vad föreningslivet betytt för dig. Varför är du med? Vad är roligast? Är något tråkigt? Du kanske inte alls är med i någon förening – varför i så fall?

Är du med i en förening?